Hvilke faktorer kan påvirke den neurologiske udvikling i graviditeten

2.5.2021Mødres indflydelse på deres børn begynder længe før fødslen. Fosteret er naturligvis tilknyttet mor gennem navlestrengen. Navlestrengen er babyens livsnerve inde i livmoderen og modtager alt fra mor til at holde sig i live, udvikle sig samt vokse.


Hvad der påvirker mor, kan også påvirke fosteret, da mor giver det videre til sit barn gennem navlestrengen- det gælder både alt de positive men også det mindre positive.


Det her blogopslag, har jeg været længe om at skrive. Jeg har været nøje i mit ordvalg, da det ikke er min hensigt at påvirke vordende forældre unødigt. Jeg vil så nødigt at du kommer til at se spøgelser og have fokus på alt det negative. At være gravid er fantastisk og du bør bruge tiden på at glæde dig.


Derfor er det yderst vigtigt for mig, inden du læser følgende skriv at understrege, at faktorerne KAN have indflydelse på barnets udvikling uden, det behøver at være tilfældet. Jeg vil kommer med eksempler som kan påvirke den neurologiske udvikling uhensigtsmæssigt. Jeg vil naturligvis også komme med eksempler på hvad der kan påvirke positivt.

Som forældre til et barn med udfordringer, synes jeg, du skal vide hvilke faktorer under graviditeten som kan have haft indflydelse på dit barns udvikling- ikke for at finde skyld, men for at oplyse og videregive vigtig viden.Desuden er det vigtigt for mig at nævne, at oplægget på ingen måde har til hensigt at give dig dårlig samvittighed. Du er en fantastisk mor/far. Livet smider en masse udfordringer vores vej, som vi ikke er herre over og som vi forsøger at kapere så godt vi kan. ❤️


Har din graviditet været påvirket negativt er det naturligvis oplagt at du er opmærksom på, at det kan have indflydelse på dit barns neurologiske udvikling, specielt hvis dit barn viser tegn på udfordringer af forskellig karakter.Den gode nyhed er at hjernen er plastisk. Derfor kan vi gå tilbage og genstarte de neurale forbindelser, som barnet missede tidligt i sin udvikling og fremme den optimale hjernefunktion. 🧠🧠


”Hvis der er noget der har grebet ind i denne naturlige udvikling i løbet af fostertilstanden eller de første leveår, er det bedst at prøve naturlige metoder til at fremme udviklingen.” A. Jean Ayres.


Faktorer der kan påvirke barnets udvikling i graviditeten uhensigtsmæssigt:

◾️Mor har været sengeliggende eller meget inaktiv. Fosterets hjerne sanser mors kropsbevægelse. Mors bevægelser stimulerer fosterets bevægelsesreceptorer. Hvis ikke mor er i bevægelse bliver fosteret naturligvis ikke stimuleret i den mængde det burde.

◾️Mor har været angst, depressiv eller stresset. Videnskaben har vist at mors mentale og psykiske tilstand kan påvirke fosterets neurologiske udvikling. Mor danner flere stress hormoner som fosteret bliver påvirket af. F.eks er det forholdsvis almindeligt at finde et højt niveau af stresshormonet kortisol hos mødre og børn med neurologiske udviklingsforstyrrelser.

◾️Mor har været syg, haft ekstrem kvalme mm. Sygdom kan stresse mor endnu mere og desuden bevirker at mor skal have medicin. Visse typer af medicin har vist at påvirke fosteret udvikling.

◾️Toksiner, kemikalier Alkohol, røg og stoffer har alle vist at påvirke udviklingen i større eller mindre gradHar dit barn/elev uhensigtsmæssig adfærd, vil jeg spørge ind til mors graviditet. Måske har graviditet har haft indflydelse på barnets neurologiske udvikling. Det vil give en fornemmelse af om barnet har misset eller sprunget udviklingstrin over i fosterstadiet. Har barnet dette, er adfærden ikke være viljestyret, hvorfor en Bottom Up adfærdsregulerende tilgang bør til tilstræbes – altså hvor reguleringen sker via hjernestammen (sansestimuli) og ikke Top-down regulering, som henvender sig til den frontale og tænkende del af hjernen. (skal nok komme med et opslag vedr. dette- se evt tidligere opslag Se bag barnets adfærd)


Afslutningsvis vil jeg komme med gode eksempler på, hvad du kan gøre i din graviditet for at bidrage til den positive udvikling hos dit barn.

Gode råd under graviditeten:

• Prioriter bevægelse og aktivitet dagligt. Gå en tur, svøm, gå i haven mm.

• Spis sund og nærende uden for meget forarbejdet mad med tilsætningsstoffer.

• Øv dig i reducere stress. Yoga, åndedrætsøvelser mm.

• Undgå stimulanser og alkohol

• Prioriter din søvn

• Lev organisk

Når et barn starter i forløb hos mig, er en af de første ting jeg spørger ind til, mors graviditet. Hvordan har mor oplevet den - godt om skidt. Det er meget vigtige oplysninger for mig, da disse kan indikere om der er sket noget i fosterstadiet som har påvirket den neurologiske udvikling.